Hoppa till sidans innehåll

Som ledare


Idrottens ledare är så otroligt viktiga. Det ideella engagemanget är unikt och själva motorn som driver idrottsrörelsen framåt. Du ska känna stor stolthet över att bidra till att så många barn, unga och vuxna har en meningsfull fritid. Men det är också ett stort ansvar att vara idrottsledare, särskilt i en förening med många barn och unga.

Beskrivningen ovan gäller egentligen oavsett om du sitter en styrelse som sätter upp ramar och mål för föreningen eller om du leder en träningsgrupp. Som tränare är det många som ser upp till dig och deras upplevelse kommer på många sätt formas av den miljön du skapar för dem.

Du behöver inte kunna allt för att engagera dig inom idrotten, men det är bra att vara nyfiken. Det finns gott om utbildningar att gå där du som ledare kan ta del av den senaste kunskapen, både inom din idrott och kring andra delar som handlar om att leda inom idrotten. 

Om du har ett styrelseuppdrag i din förening har du stor påverkan på vilken typ av idrottsverksamhet ni erbjuder medlemmarna. De långsiktiga målen, visionen för hur föreningen ska vara, hur ni formar en bra och utvecklande verksamhet och välkomnar nya medlemmar påverkar förväntningar och beteenden hos barn och vuxna, föräldrar och ledare.

Som tränare kan du påverka att fokus ligger på rätt saker. När vi ser alla och utvecklar självsäkra, motiverade idrottare som får lära sig många olika rörelser lägger vi grunden för ett idrottsliv med mindre frustration, osäkerhet och skador. Som ledare kan man bidra till att även tävlingen blir meningsfull. Särskilt med unga grupper kan ledaren skifta fokus från resultatet till viktigare frågor, som glädje, gemenskap och hur vi använder tävlingsformen för att utvecklas.

Idrottsledaren är föreningens ansikte utåt och ofta den personen som träffar föräldrar, och många vittnar om att det kan vara en svår situtation. Genom att vara tydlig från början om vad föreningen försöker uppnå blir det färre missförstånd. Många föreningar skriver ned både sin vision, värdegrund och vad de förväntar sig av alla medlemmar.  


Tips till tränaren

1. Skapa en trygg miljö där alla vågar prova, misslyckas, försöka igen och utvecklas.
2. Få alla att känna sig sedda. Fråga de du leder om deras åsikt om hur ni bör göra i gruppen.
3. Fundera över hur du kan göra tävlingsmomentet meningsfullt för de du leder. Slutresultatet bör inte vara i fokus.
4. Gå en utbildning, lär dig något nytt och bli inspirerad! SISU Idrottsutbildarna har hjälpt tusentals föreningar.
5. Planera så att de du leder hinner med andra intressen. Att till exempel hålla på med flera idrotter är positivt för deras fysiska utveckling.  

Läs också: Bra ledare betyder allt

Webbutbildning: Introduktionsutbildning för tränare

 

 

Uppdaterad: 15 JAN 2018 14:26 Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link