Hoppa till sidans innehåll

Gör det enkelt


Den svenska idrottsmodellen, med föreningen i främsta rummet, skapades en gång i tiden för att göra det så enkelt som möjligt för oss att idrotta tillsammans. Vi tror fortfarande på den idén. Däremot måste den hela tiden utvecklas och förändras i takt med världen omkring för att vara relevant och attraktiv.

Svensk idrott måste hitta sätt att sänka trösklarna, både i våra föreningar och genom att skriva om vissa av våra regelverk. Det ska vara enkelt att starta nya föreningar och lika smidigt att hänga med ett redan existerande gäng. Hur gör vi verklighet av det?

Det måste vara enklare att börja med en ny idrott och precis som många redan förstått är det viktigt med instegsnivåer anpassade efter utövarens erfarenhet. För att nå fler måste vi experimentera med färre regler, frivillig anmälan, nybörjargrupper i alla åldrar och göra det möjligt att låna utrustning för att testa på.


"För att nå fler måste vi nyfiket våga experimentera med färre regler, frivillig anmälan och nybörjargrupper för alla."

Koncept som familjeträning, spontanidrott, fleridrottsanläggningar, prova på-dagar och olika former av skolsamverkan har visat sig kunna vara väldigt framgångsrikt. Svensk idrott har tillsammans ett enormt utbud av aktiviteter, träning- och tävlingsfällen. Hur gör vi dessa mer tillgängliga så att fler känner sig välkomna?

Uppdaterad: 19 MAJ 2017 13:00 Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link