Hoppa till sidans innehåll

Barn är inte små vuxna


En gång i tiden utvecklades idrottsrörelsen av vuxna män för vuxna män. Det har hänt mycket sedan dess men mycket av det vi gör idag kan fortfarande spåras till den tiden. Det är otroligt viktigt att vi anpassar idrotten till den som ska utöva den, i synnerhet när det gäller barn.

Träning och tävling på barns villkor gynnar idrottsutvecklingen, leder till bra upplevelser och ser till att fokus hamnar på rätt sak – glädje. Några exempel på anpassningar är nedminskade planer, mindre mål och kortare sträckor eller lekar och teknikmoment i samband med tävling.

Det handlar lika mycket om attityd. Tränare och ledare ska låta alla vara med, uppmuntra till att barnen håller på med flera olika idrotter, förespråka fair play och en positiv attityd både på och vid sidan av planen.

Anpassade tävlingar gynnar även de som utvecklas tidigt och som kanske sprungit om sina kamrater i sin fysiska mognad. Genom att jämna ut förutsättningarna ser man till att även de som är "bäst tidigt" får en möjlighet att utmana sig själva och utvecklas. 


"Nedminskade planer, mindre mål, kortare sträckor eller lekar och teknikmoment i samband med tävling gynnar barns långsiktiga utveckling och håller dem motiverade." 

Alla vuxna som leder barnidrott måste komma ihåg att tävling inte är målet utan en del av utvecklingen. Utveckling tar tid och alla har sin unika resa. Genom att göra resan till målet, istället för tvärtom, så ökar vi chanserna att får fler att fortsätta vara aktiva samtidigt som chanserna till framtida framgångar ökar avsevärt.

Barn ska också vara med och forma sitt eget idrottande. Det är viktigt att fråga barn och unga vad de tycker och lyssna på svaren. Idag är det många vuxna som beklagar sig över att digitaliseringen och dess spridning gjort ungdomarna mer stillasittande.

Även om det till viss del stämmer borde vi också titta på varför till exempel E-sport lockar så många unga. Kan populariteten bero på att både hjärta och hjärna stimuleras, att spelaren får möjlighet att experimentera, utmana, skapa egna världar och designa sina egna spel? Eller beror populariteten på att det skapat ett nytt socialt forum där du stöter på gamla och nya vänner som lagkamrater eller motståndare? Att utövandet kan ske när och var man vill, utan att föräldrar eller andra kommenterar och bedömer?

Uppdaterad: 19 MAJ 2017 13:03 Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link