Hoppa till sidans innehåll

Bra ledare betyder allt


Ideella tränare och ledare är viktiga kugghjul inom svensk idrott. Utan deras engagemang skulle det inte gå att klara vardagen i våra 20.000 föreningar. Många barn, ungdomar och vuxna har dessutom en nära relation till sin tränare. Förutom att de ofta styr över hur träningar och tävlingar arrangeras så kunde vi i Ungdomsbarometern läsa att tränaren för många barn är den vuxen som står dem närmast näst efter föräldrarna.

Det är otroligt viktigt att tränare och ledare har tillgång till bra utbildning och stöd. Majoriteten av tränarna är ideella, men med ett tränarskap kommer inte bara glädje och delaktighet, utan även ett ansvar för andra individers utveckling. Vi måste sträva mot att ha fler utbildade tränare som är uppdaterade och följer de anvisningar och rekommendationer som förbunden har. På så sätt kan vi säkerställa att fler får en bättre upplevelse.

Som idrottsförening är det viktigt att säkerställa att ledarna har den kunskap de behöver. Det kan vara klokt att ha en nedskriven plan för hur det ska gå till. Vad är en lämplig nivå i er förening? 


"Vi måste sträva mot att ha fler utbildade tränare som är uppdaterade och följer de anvisningar och rekommendationer som förbunden har."

En studie vid svenska Riksidrottsgymnasium visar att 25-46% av eleverna inte kan delta på träning på grund av skador, men de flesta av dessa skador är inte akuta skador. Det innebär att väldigt många barn och unga skadas i sina ordinarie träningsmiljöer utanför utbildningen. Kunskapen behöver höjas.

Svensk idrott utbildar redan tusentals av ledare varje år och det är relativt enkelt att hitta en utbildning nära hemmet. I ett samhälle där tid är en bristvara kan utveckling av ny teknologi också bidra till mer lättillgänglig utbildning. Formella och informella mötesplatser är också utmärkta för ökad kunskapsspridning.


Webbutbildning: Introduktionsutbildning för tränare

Uppdaterad: 13 NOV 2017 10:58 Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link