Hoppa till sidans innehåll

I medias värld

  • Skapad: 08 JAN 2018 13:17

Det är inte bara inom idrotten som förändringarna får uppmärksamhet. På den här sidan samlar vi en del intressanta debattartiklar, krönikor och blogginlägg - både positiva och upplyftande samt sådana som vittnar om den utveckling som gör idrottens förändringsresa nödvändig.


Blogg: Om siffror, hockeylust och att det enda vi vet om framtiden är att vi inte vet nåt om framtiden

"Detta stöter jag på dagligen i mitt arbete som tränare och sportchef för barn och ungdomar. Att vinna matcher blir detsamma som att verksamheten är bra och lyckad, det är ett enkelt och tydligt sätt att bedöma det vi håller på med. Men ungdomshockey är inte elithockey."

---

Debatt: Låt alla barn nå sin fulla potential

"Genom att avliva gamla myter om träning och tävling kan vi nå en idrottsrörelse där de unga stimuleras till livslångt idrottande och där alla barn får nå sin fulla potential".

---

NCAA markerar mot tidig specialisering

NCAA är ett förbund som organiserar sport på college- och universitetsnivå i USA och samlar hundratusentals idrottare. Nu talar högt uppsatta chefer ut om tidig specialisering, som "förstör ungdomsidrotten". Forskningen visar inte på några fördelar men däremot en hel del negativa konsekvenser, menar de.

---

Hilmersson: Viktigaste resultaten syns aldrig i en tabell

När det svenska fotbollförbundet nu fattar ett välgrundat, genomtänkt, långsiktigt och modernt beslut så reser sig plötsligt de vuxna upp och börjar gapa efter tabeller. Sätt er ner igen. Det här är barnens arena – och de struntar i era tabeller.

---

Henrik Leman: Tvärtom Henke och Börje, tvärtom

Det är synd när folk uttrycker starka åsikter utan att ha koll på fakta. Som Börje Salming. Som Henrik Lundqvist. Det handlar om barn under 13 – som absolut får tävla. 

---

Tabellöst och utsiktslöst - eller?

Peter Mattsson, RF, om tabeller och tävling inom barnidrotten.

---

Är det rätt att förbjuda tabeller och cuper före 13 års ålder?

Idrottspsykologen Johan Fallby, som arbetar i FC Köpenhamn och tidigare arbetat i SvFF, är gäst i Tyngre Träningssnack för att diskutera hans arbete samt talangutveckling.

---

”Barn ska tävla på egna och inte vuxnas villkor”

Det är dags att en gång för alla avliva myten om att den förändring som just nu pågår inom svensk idrott innebär att tävlingsmomentet för barn och unga försvinner. De kommer att få tävla även framöver men på sina villkor och inte på de vuxnas, skriver Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet.

---

Idrottsföräldrar vill ha tabeller - barn vill tävla för stunden

Endast 10 procent av Gävleborgs idrottsledare tror att idrottande barn och deras föräldrar har samma syn på tävlande. Det visar en undersökning som gjorts av en student på idrottsvetenskapliga programmet vid Högskolan i Gävle i samarbete med Gävleborgs Idrottsförbund.

---

Lindgrens utspel: "Det är så patetiskt…"

IFK Falköpings tränare Mikael Lindgren, tillika utbildningsansvarig på Västergötland fotbollförbund, försvarar slopad tabellräkning för barn upp till 12 år och ger kritikerna en rejäl känga.
- Uttalandena som kommer från profiler som Henrik Lundqvist är populistiska, säger Lindgren. 

---

Ja, alla vinner på detta

Barnen bryr sig inte om det finns en tabell eller inte. Medan vi i sportbubblan är upptagna med att känna, tycka och förfasas står forskarna enade. Svensk fotboll får fram bättre spelare om vi väntar med poäng och utslagning.

--- 

De viktigaste siffrorna handlar om barns rörelse

Det finns mer eller mindre alarmerande rapporter och mer eller mindre allvarliga trender. Den mest alarmerande och mest allvarliga handlar inte om långtidsarbetslösheten hos nyanlända, bristen på långräckviddigt luftvärn eller något annat av de mörka ämnen som dominerar just nu, utan om barns rörelse.

---

Hård press knäcker barn som vill idrotta

Debattörerna: Om unga ska vara aktiva måste idrottsrörelsen skapa miljöer som främjar glädje

---

Hemska siffror om fysisk inaktivitet - ändå görs ingenting

Siffrorna talar sitt tydliga språk. En övervägande majoritet av barn och ungdomar i skolåldern når inte alls upp till de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet. Ändå ökas ofattbart nog inte antalet idrottstimmar i grundskolan. 

---

Förbundstopparnas oro för utvecklingen (Fotbollskanalen)

Herr- och damlagen minskar till antalet i en rasande fart. Nu växer oron inom Svenska Fotbollförbundet.
- Långsiktigt är det tufft om vi minskar i den här graden. Det här är en jätteviktig fråga och en stor utmaning, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

---

Money has ruined youth sports (TIME)

Om tidig specialisering: "Awareness seems to be building. In May of 2016, Steph Curry spoke out against growing hyper-specialization, claiming that playing multiple sports through high school made him a better basketball player." 

---

De stillasittande barnen

Många barn rör sig för lite. Samtidigt visar forskning att fysisk aktivitet före puberteten är mycket viktigt för hälsan. Nu ställs krav på mer fysisk aktivitet under skoldagen.

 

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link