Hoppa till sidans innehåll

Bra initiativ


  

När vi säger att det händer mycket inom svensk idrott just nu är det inte bara prat. Överallt och hela tiden dyker det upp spännande initiativ mot modernare föreningar som bidrar till att förändra hur vi idrottar i förening. Vi har samlat en bråkdel av dessa på den här sidan. Inspireras gärna av dessa nyfikna föreningar och forbund.


Örebro Tennisklubb enades om en ambitiös vision, arbetade målinriktat och märker av en positiv förändring

Örebro TK har jobbat hårt med värdegrunden för öka antalet medlemmar och höja tränarnas status i föreningen. Målet är att ha Örebros bästa barn- och ungdomsidrott. Nu ser föreningen alla positiva effekter. Fler börjar spela, färre slutar, sponsorerna flockas till föreningen och även elitlagen går bra.
– Satsningen vi har gjort på bredden gjorde konstigt nog också att vi fick spetsen, säger Eric Johansson.

---

Best on Court – ett danskt koncept där barn och föräldrar tränar badminton tillsammans.

"Att involvera föräldrarna i barnens träningar i stället för att bara "lämna in dem" i hallen innebär inte bara att engagemanget i föreningen blir större och att föräldrarna själva kommer i rörelse, även kvalitén på barnens träning blir bättre och inlärningen effektivare."

---

"Basketgymnasium för alla" erbjuder flexibelt träningsupplägg för tonåringar som vill träna extra

Kungsholmen Basket vill erbjuda högkvalitativ träning för ungdomar som vill få in några extra pass, men utanför sin ordinarie utbildning. Individuella upplägg är en självklarhet - anpassade efter skolarbete, sömn och återhämtning.

---

Vårby IK Skidor satsar på lekfulla tävlingar. 

Fokus på glädje, gemenskap och till och med ett och annat disko mitt i skogen. Klubben "växer så det knakar".
– Vi satte upp en discolampa och en jättehögtalare. Det var en överraskning och en del av ungdomarna stannade till och med och dansade! Omdömena blev ”Det här var världens bästa tävling!” och liknande, säger Anna Mannelqvist, ledare i Vårby IK Skidor.

---

Parkour växer så det knakar - trenden är att fler vill träna och tävla på nya sätt.

Intresset för individuella sporter har ökat markant i Sverige. Parkour är en av de som växer mest.
– Det kan ju vara en samhällstrend, där individuella idrotter tilltalar barn och ungdomar mer. Man tävlar och tränar i blandade åldrar och kön, vilket kan vara ett uttryck för att man vill utöva idrott på ett annat sätt än vad man traditionellt sett har gjort, säger Christine Dartsch.

---

Alvik fixar nybörjarbasket för tonårstjejer

Alvik basket startar upp nybörjarlag för tonårstjejer som är sugna på att testa basket för första gången men opepp på att vara enda nybörjaren i laget. 
– Det handlar mer om att svettas, träna och skratta. Det ska inte vara någon prestation eller tvång, säger Christina Gartzell Ragnarsson.

---

Redhawks lanserar "Medspelaren": "Upp till en viss ålder ska man bara leka"

Medspelaren – så heter Malmö Redhawks nya utbildningsplan för ungdomsverksamheten.
– För mig är elitsatsning att så många som möjligt får vara med så länge som möjligt. Då får alla chansen att blomma.

---

FBC Kalmarsund och Färjestaden Goif satsar på kvinnliga ledare.

Initiativet kommer efter en kartläggning av könsfördelning.
– Vi ser oss som en jämställd förening men det visade sig att flera punkter felade. Den största var ledarbiten, säger Daniel Redenheim, förenings- och idrottskonsulent i FBC Kalmarsund.

---

"Vetlandamodell" ska leda till idrott hela livet

I Vetlanda har föreningarna gått ihop för att fler ska idrotta längre. Under 2017 lanserades Vetlandamodellen, där idrott i högre utsträckning ska bedrivas utifrån barnens perspektiv och som ska möjliggöra att barn ska kunna hålla på med flera idrotter samtidigt.

---

I Sundbyberg testade lokala föreningar spelformen "Pojkar Z"

Den nya spelformen är matcher tre mot tre i en zon. Den spelas i gruppspelsform, även kallat poolspel, i åldrarna U11-U16. Tekningar sker endast vid mål, vid övriga avblåsningar slängs en ny puck ut, så kallad ”speedhockey”.

---

BP inleder stort förändringsarbete - ska bli mer jämställda

Europas största fotbollsförening, Brommapojkarna, har tillsammans med FairPay och Futebal dá Força dragit igång ett stort förändringsarbete för att föreningen ska bli mer jämställd. Föreningen vill bli en motor för integration och jämställdhet i Västerort och bidra till en positiv samhällsutveckling.

---

Barn ska inte tvingas välja idrott

Barn och unga ska hålla på så länge som möjligt med idrott. En nyckel, enligt forskningen, är att barn får hålla på med många olika idrotter – att inte specialisera sig för tidigt. I Hälsingland har flera av de stora lagidrotterna, fotboll, handboll, ishockey, innebandy och bandy, skrivit ett samverkansavtal för att inte barnen ska hamna i kläm.

---

Här är framtidens fotboll

Mindre planer, mindre mål. Sarger, trezons-offside och spelgaranti. I helgen fylldes multiarenan i Kviberg av barn som spelade vad som kallas för framtidens fotboll. 
– Vi vuxna har gamla referensramar, barnen är öppna för allt, säger Patrik Gustafson.

---

Korpens "Världsmästerskapet" slår ett slag för integration

"Världsmästerskapet" är Korpen Stockholms fotbollscup för integration. Nyanlända och asylsökande tjejer och killar blandas med spelare från befintliga korplag i denna cup som är en manifestation för människors rätt att integreras i det svenska samhället.

---

HV71 slutar toppa ungdomslagen

Svenska mästarna HV71 kommer sluta fokusera på att vinna. I alla fall när det gäller ungdomshockeyn, där fokus ska ligga på lärande och utveckling. Målet är att få fler ungdomar att fortsätta spela ishockey. 
– Genom att vänta med att smalna av tratten, så ger man fler chansen att bli duktiga, säger forskaren PG Fahlström.

---

Idrottsklubben som diskuterar kärlek och manliga normer

Amerikanska fotbollsklubben Täby Flyers tröttnade på det resultatinriktade fokuset inom idrotten. Därför satsar de nu på att snacka om allt ifrån kärlek till mod. Flyers "Character development program", är en vital del i arbetet med både lagkänsla och individer.

---

Riksidrottsförbundet och Svenska spel i stort samarbete

I mars 2017 skrev Svenska Spel och Riksidrottsförbundet ett samarbetsavtal för att få fler människor i rörelse. Över 100 miljoner kronor ska stötta RF och specialidrottsförbundens arbete med en ny syn på träning och tävling.

---

Stor ökning av antalet flickor inom hockeyn

Målmedvetet arbete lönar sig. Svenska Ishockeyförbundet har gjort en satsning för att få fler tjejer, och personer med olika bakgrund, att spela. De vill visa att hockey är en sport för alla. SvD Junior har hälsat på tjejerna i Sundbybergs IK.
– Det är lite konstigt, men vissa tror att hockey är en killsport. Det är ganska dåligt, alla ska få göra vad de vill, säger Amelia.

---

ÖSK skrotar sina utvecklingslag

ÖSK Ungdom har beslutat att skrota sina utvecklingslag. Sedan 2015 har klubben tagit ut vissa spelare till utvecklingslag från 13 års ålder. Men nu har klubben beslutat att sluta med det. 
– Ofta förväxlar man talang med en fysisk utveckling. När man gör en uttagning i tidig ålder finns det ingenting som säger hur bra spelare man kommer bli som äldre.

---

Föreningar i Småland samarbetar

Vi vet att det gynnar utvecklingen att hålla på med flera olika idrotter långt upp i åldrarna. Hur fungerar det i praktiken? Vi hittar ett av många exempel i Bankeryd där Bankeryds Skid o MK Innebandy, IFK Bankeryd, Bankeryds Sportklubb och Bankeryds Basketklubb skrivit ett lokalt samarbetsavtal. I praktiken kommer det handla om att organisera sina aktiviteter så att barn och ungdomar kan hålla på med flera olika idrotter längre upp i åldrarna.

---

Alvik Basket ökade de ungas delaktighet

Enkäter till spelare, loggböcker och ett nybildat spelarråd är tre saker Alvik Basket gjort för att öka delaktigheten för barn och ungdomar i föreningen.

---

Samba-cupen i Botkyrka räknade andra saker än mål

80 tjejer i årskurs fyra till sex var med när årets första upplaga av Samba-cupen spelades i Botkyrkahallen. Fokus låg på snygga dribblingar, passningar och gemenskap istället för på resultat.

---

Allt fler flickor stannar i SIK

En lång och enträgen satsning har gett belöning för Sundbybergs IK innebandy. Sektionen har nämligen flicklag i alla ålderskullar från de allra yngsta – upp till seniorlagen.
– Vi har som klubb jobbat med att flera av de äldre spelarna är faddrar och tränare. Vi avdramatiserar resultaten och har fokus på glädjen och gemenskap.

---

Svensk bandy ska dra igång 7-mannabandy för seniorer

Bandyförbundet undersöker intresset för spel på breddnivå i 7-mannabandy för seniorer, målet är att fler ungdomar och vuxna ska erbjudas spel under mindre allvarsamma former för att kunna stanna kvar inom bandyn.

--- 

PopVolley - Enklare regler så fler kan vara med

PopVolley är en fantastisk spelform som passar alla åldrar och som lämpar sig utmärkt både som träningsform och umgängesform. Tack vare förenklade regler och anpassade nivåer kan såväl nybörjare som erfarna volleybollutövare delta. Målet är att göra volleyboll mer lättilgängligt, samtidigt som spelkvaliteten hålls hög och underhållande.

---

AIK Fotboll förändrade i sin ungdomsverksamhet

AIK Fotboll beslutar att successivt avveckla sina akademilag för barn under 13 år. Syftet är att uppnå målen om att alla barn som är med i föreningen ska må bra, fostra spelare till de egna A-lagen samt öka underlaget av spelare till ungdomslagen. Sist men inte minst vill man uppmuntra barn och ungdomar i AIK att utveckla ett intresse för idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet samt att behålla dem spelandes fotboll i AIK så länge som möjligt och att de fortsätter idrotta hela livet. Därför gör AIK förändringar.

---

Föreningens slogan: "Ingen blir petad – det är vi petiga med"

För två år sedan startades ishockeyföreningen Vallentuna Rangers. En av klubbens slogans är ”Ingen blir petad – det är vi petiga med”. Här är målet att framförallt ha roligt och att verksamheten sker på barnens villkor.

---

Glädje och rörelse med Minidolphins familjegympa

Minidolphins familjegympa startades för tre år sedan inom ramen för Norrköping Dolphins ungdomsverksamhet. I Minidolphins familjegympa träffas barn mellan två och fem år och deras föräldrar för att hoppa, skutta, kravla, springa, dansa och förstås spela lite boll också. 

---

Fotbollsförbundets nya spelformer

Match och spelform är viktiga delar av spelarutbildningen i barn- och ungdomsfotboll. I arbetet med nya spelformer har den övergripande tanken varit att bland annat tydliggöra matchens betydelse, planens yta i kombination med antalet spelare. Om barnen får möjlighet att röra bollen ofta och ta många beslut har det en positiv påverkan på deras utveckling av fotbollens färdigheter och deras spelförståelse. Den kombinationen skapar bästa möjliga förutsättningar för passion för fotboll och ett livslångt intresse.

---

Samsyn ska underlätta för barn som vill idrotta

Värmlands Idrottsförbund har kommit fram med en ny modell som ska sätta barnen i centrum och göra det lättare att utöva flera idrotter samtidigt.

---

Miljonsatsning på rörelserikedom

Budo & Kampsportsförbundet gör en landsomfattande satsning på att få fler barn och ungdomar att börja idrotta. Satsningen heter MotoriQ och ska locka barn mellan 6 och 10 år till en lekfull träning som ger dem en hälsosam grund och får dem intresserade av fysisk aktivitet.

---

Längdskidåkningens öppna klasser

Svenska Skidförbundet har från och med säsongen 2015-16 infört en ny regel med definitionen ”Öppna Klasser”, som finns i tre olika längder. Öppen 1 (upp till 2 km), öppen 2 (2-5 km), och öppen 3 (5-10 km). Klasserna är öppna för alla från 9 år och äldre. Öppna klasser gör det möjligt för arrangörer av sanktionerade tävlingar att bjuda in personer som inte är vana skidåkare att prova på längdskidåkningen under tävlingsliknande former. Dessutom kan personer i olika åldrar åka tillsammans eftersom tävlingarna inte har några ålderskategorier. Man väljer själv vilken sträcka man vill åka, samt om man vill åka med eller utan tidtagning.

---

"Vinterligan" står för valfrihet

Ledordet i Vinterligan i friidrott är valfrihet. De aktiva, sex till elva år, fick själva välja om de ville springa ensamma eller utmana en kompis, hur många lopp de ville springa, vilka höjder de ville försöka på, vilken tyngd på kastredskapen de ville använda, vilken höjd på häckarna de ville springa över, hur många hopp de ville göra, hur många kast de ville göra o.s.v. Idén är alltså att varje barn så att säga ”bygger sin egen tävling” utifrån lust och förmåga, istället för att vara styrd av ett tidsprogram, ett förutbestämt antal försök och regelbokens val av redskap. För funktionärerna gällde korta arbetspass och medverkan till en glädjef
ylld upplevelse för barnen. Se startkort och diplom.

---

Öka skidglädjen med en skidlekplats

Behovet och intresset för att bygga säkra och attraktiva skidlekplatser vid våra längdarenor ökar. Svenska skidförbundets vision är att alla skidarenor i landet i framtiden ska ha en skidlekplats.

---

Prova på blev nytändning för badminton i utsatt område

Klubben som tidigare ej arbetat metodiskt med inkludering tog steget till att öppna sin verksamhet genom prova-på tillsammans med en skola i ett utsatt område. De inledde med 6-7 tjejer som spelade badminton på skoltid tillsammans med idrottslärare och idag är det en grupp om cirka 15 tjejer som spelar dels i egen grupp men också i ordinarie verksamhet. I steg två kommer flickorna att erbjudas utbildning som unga ledare för att starta upp Skol-IF på skolan.

---

Skidförbundets "Träna tillsammans"

Tanken bakom konceptet är att föreningar runt om i Sverige, med stöd av materialet, "Träna Tillsammans" kan locka nya barn och vuxna till längdskidåkningen. Föreningar får in fler vuxna som kan engagera sig i föreningsarbetet, de vuxna får möjligheten att träna samtidigt som de har kul tillsammans med sina barn. Dessutom får alla vuxna som testar "Träna Tillsammans" chansen att lära sig grunderna i flera viktiga pusselbitar inom längdskidåkningen.

---

Amerikansk fotbollsförening bjuder in till ungdomsturnering (Facebook)

DIF AF ville fira nystarten av sin ungdomsverksamhet med stil på nationaldagen. De bjöd in till ungdomsturnering med tydlig breddfokus där de uppmuntrade alla att ta med både nya och jämna lag. Priser delas bara ut för Fair Play och deltagande. Några resultat registreras inte för barn under 13 år. Matcherna är korta, med mindre planer och färre regler.

 

 

 

Uppdaterad: 07 MAJ 2018 11:19 Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link