Hoppa till sidans innehåll

Som ledare


Idrottens ledare är så otroligt viktiga. Det ideella engagemanget är unikt och själva motorn som driver idrottsrörelsen framåt. Du ska känna stor stolthet över att bidra till att så många barn, unga och vuxna har en meningsfull fritid. Men det är också ett stort ansvar att vara idrottsledare, särskilt för barn och unga. Det är många som ser upp till dig och deras upplevelse av idrott kommer på många sätt formas av den miljön du skapar för dem.

En bra idrottsledare behöver inte kunna allt, men det är bra att vara nyfiken. Det finns gott om utbildningar att gå där du som ledare kan ta del av den senaste kunskapen, både inom din idrott och kring andra delar som handlar om att leda inom idrotten. 

Som ledare har du stora möjligheter att påverka att fokus ligger på rätt saker. När vi ser alla och utvecklar självsäkra, motiverade idrottare kompetenta att klara många olika rörelser lägger vi grunden för ett idrottsliv med mindre frustration, osäkerhet och skador. Som ledare kan man bidra till att även tävlingen blir meningsfull. Särskilt med unga grupper kan ledaren skifta fokus från resultatet till viktigare frågor, som om vi hade kul och vad lärde vi oss.

Idrottsledaren är föreningens ansikte utåt och ofta den personen som träffar föräldrar, och många vittnar om att det kan vara en svår situtation. Genom att vara tydlig från början om vad föreningen försöker uppnå så blir det färre missförstånd. Många föreningar skriver ned både sin värdegrund och vad de förväntar sig av alla medlemmar.  


Fem tips till idrottsledaren

1. Skapa en trygg miljö där alla vågar prova, misslyckas, försöka igen och utvecklas.
2. Få alla att känna sig sedda. Fråga de du leder om deras åsikt om hur ni bör göra i gruppen.
3. Fundera över hur du kan göra tävlingsmomentet meningsfullt för de du leder. Slutresultatet kan inte vara enda drivkraft.
4. Gå en utbildning, lär dig något nytt och bli inspirerad! SISU Idrottsutbildarna har hjälpt tusentals föreningar.
5. Planera så att de du leder hinner med andra intressen. Att till exempel hålla på med flera idrotter är positivt för deras fysiska utveckling.  


Läs också: Bra ledare betyder allt

Webbutbildning: Introduktionsutbildning för tränare

 

Uppdaterad: 2017-11-13 10:51
Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link