Hoppa till sidans innehåll

Initiativ


  

När vi säger att det händer mycket inom svensk idrott just nu är det inte bara prat. Överallt och hela tiden dyker det upp spännande initiativ som bidrar till att förändra hur vi idrottar i förening. Vi har samlat en bråkdel av dessa på den här sidan. Inspireras gärna av dessa nyfikna och nytänkande föreningar och forbund.


Idrottsklubben som diskuterar kärlek och manliga normer
Amerikanska fotbollsklubben Täby Flyers tröttnade på det resultatinriktade fokuset inom idrotten. Därför satsar de nu på att snacka om allt ifrån kärlek till mod. Flyers "Character development program", är en vital del i arbetet med både lagkänsla och individer.

---

Allt fler flickor stannar i SIK
En lång och enträgen satsning har gett belöning för Sundbybergs IK innebandy. Sektionen har nämligen flicklag i alla ålderskullar från de allra yngsta – upp till seniorlagen.
– Vi har som klubb jobbat med att flera av de äldre spelarna är faddrar och tränare. Vi avdramatiserar resultaten och har fokus på glädjen och gemenskap.

---

Riksidrottsförbundet och Svenska spel i stort samarbete
I mars 2017 skrev Svenska Spel och Riksidrottsförbundet ett samarbetsavtal för att få fler människor i rörelse. Över 100 miljoner kronor ska stötta RF och specialidrottsförbundens arbete med en ny syn på träning och tävling.

---

ÖSK skrotar sina utvecklingslag
ÖSK Ungdom har beslutat att skrota sina utvecklingslag. Sedan 2015 har klubben tagit ut vissa spelare till utvecklingslag från 13 års ålder. Men nu har klubben beslutat att sluta med det. 
– Ofta förväxlar man talang med en fysisk utveckling. När man gör en uttagning i tidig ålder finns det ingenting som säger hur bra spelare man kommer bli som äldre.

---

Föreningar i Småland samarbetar
Vi vet att det gynnar utvecklingen att hålla på med flera olika idrotter långt upp i åldrarna. Hur fungerar det i praktiken? Vi hittar ett av många exempel i Bankeryd där Bankeryds Skid o MK Innebandy, IFK Bankeryd, Bankeryds Sportklubb och Bankeryds Basketklubb skrivit ett lokalt samarbetsavtal. I praktiken kommer det handla om att organisera sina aktiviteter så att barn och ungdomar kan hålla på med flera olika idrotter längre upp i åldrarna.

---

HV71 slutar toppa ungdomslagen
Svenska mästarna HV71 kommer sluta fokusera på att vinna. I alla fall när det gäller ungdomshockeyn. Målet är att få fler ungdomar att fortsätta spela ishockey. – Genom att vänta med att smalna av tratten, så ger man fler chansen att bli duktiga, säger forskaren PG Fahlström.

---

Alvik Basket ökade de ungas delaktighet
Enkäter till spelare, loggböcker och ett nybildat spelarråd är tre saker Alvik Basket gjort för att öka delaktigheten för barn och ungdomar i föreningen.

---

Samba-cupen i Botkyrka räknade andra saker än mål
80 tjejer i årskurs fyra till sex var med när årets första upplaga av Samba-cupen spelades i Botkyrkahallen. Fokus låg på snygga dribblingar, passningar och gemenskap istället för på resultat.

---

Svensk bandy ska dra igång 7-mannabandy för seniorer
Bandyförbundet undersöker intresset för spel på breddnivå i 7-mannabandy för seniorer, målet är att fler ungdomar och vuxna ska erbjudas spel under mindre allvarsamma former för att kunna stanna kvar inom bandyn.

--- 

PopVolley - Enklare regler så fler kan vara med
PopVolley är en fantastisk spelform som passar alla åldrar och som lämpar sig utmärkt både som träningsform och umgängesform. Tack vare förenklade regler och anpassade nivåer kan såväl nybörjare som erfarna volleybollutövare delta. Målet är att göra volleyboll mer lättilgängligt, samtidigt som spelkvaliteten hålls hög och underhållande.

---

AIK Fotboll förändrade i sin ungdomsverksamhet
AIK Fotboll beslutar att successivt avveckla sina akademilag för barn under 13 år. Syftet är att uppnå målen om att alla barn som är med i föreningen ska må bra, fostra spelare till de egna A-lagen samt öka underlaget av spelare till ungdomslagen. Sist men inte minst vill man uppmuntra barn och ungdomar i AIK att utveckla ett intresse för idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet samt att behålla dem spelandes fotboll i AIK så länge som möjligt och att de fortsätter idrotta hela livet. Därför gör AIK förändringar.

---

Föreningens slogan: "Ingen blir petad – det är vi petiga med"
För två år sedan startades ishockeyföreningen Vallentuna Rangers. En av klubbens slogans är ”Ingen blir petad – det är vi petiga med”. Här är målet att framförallt ha roligt och att verksamheten sker på barnens villkor.

---

Glädje och rörelse med Minidolphins familjegympa
Minidolphins familjegympa startades för tre år sedan inom ramen för Norrköping Dolphins ungdomsverksamhet. I Minidolphins familjegympa träffas barn mellan två och fem år och deras föräldrar för att hoppa, skutta, kravla, springa, dansa och förstås spela lite boll också. 

---

Fotbollsförbundets nya spelformer
Match och spelform är viktiga delar av spelarutbildningen i barn- och ungdomsfotboll. I arbetet med nya spelformer har den övergripande tanken varit att bland annat tydliggöra matchens betydelse, planens yta i kombination med antalet spelare. Om barnen får möjlighet att röra bollen ofta och ta många beslut har det en positiv påverkan på deras utveckling av fotbollens färdigheter och deras spelförståelse. Den kombinationen skapar bästa möjliga förutsättningar för passion för fotboll och ett livslångt intresse.

---

Samsyn ska underlätta för barn som vill idrotta
Värmlands Idrottsförbund har kommit fram med en ny modell som ska sätta barnen i centrum och göra det lättare att utöva flera idrotter samtidigt.

---

Miljonsatsning på rörelserikedom
Budo & Kampsportsförbundet gör en landsomfattande satsning på att få fler barn och ungdomar att börja idrotta. Satsningen heter MotoriQ och ska locka barn mellan 6 och 10 år till en lekfull träning som ger dem en hälsosam grund och får dem intresserade av fysisk aktivitet.

---

Längdåkningens öppna klasser
Svenska Skidförbundet har från och med säsongen 2015-16 infört en ny regel med definitionen ”Öppna Klasser”, som finns i tre olika längder. Öppen 1 (upp till 2 km), öppen 2 (2-5 km), och öppen 3 (5-10 km). Klasserna är öppna för alla från 9 år och äldre. Öppna klasser gör det möjligt för arrangörer av sanktionerade tävlingar att bjuda in personer som inte är vana skidåkare att prova på längdskidåkningen under tävlingsliknande former. Dessutom kan personer i olika åldrar åka tillsammans eftersom tävlingarna inte har några ålderskategorier. Man väljer själv vilken sträcka man vill åka, samt om man vill åka med eller utan tidtagning.

---

Här är framtidens fotboll
Mindre planer, mindre mål. Sarger, trezons-offside och spelgaranti. I helgen fylldes multiarenan i Kviberg av barn som spelade vad som kallas för framtidens fotboll. – Vi vuxna har gamla referensramar, barnen är öppna för allt, säger Patrik Gustafson.

---

"Vinterligan" står för valfrihet
Ledordet i Vinterligan i friidrott är valfrihet. De aktiva, sex till elva år, fick själva välja om de ville springa ensamma eller utmana en kompis, hur många lopp de ville springa, vilka höjder de ville försöka på, vilken tyngd på kastredskapen de ville använda, vilken höjd på häckarna de ville springa över, hur många hopp de ville göra, hur många kast de ville göra o.s.v. Idén är alltså att varje barn så att säga ”bygger sin egen tävling” utifrån lust och förmåga, istället för att vara styrd av ett tidsprogram, ett förutbestämt antal försök och regelbokens val av redskap. För funktionärerna gällde korta arbetspass och medverkan till en glädjefylld upplevelse för barnen. Se startkort och diplom.

---

Öka skidglädjen med en skidlekplats
Behovet och intresset för att bygga säkra och attraktiva skidlekplatser vid våra längdarenor ökar. Svenska skidförbundets vision är att alla skidarenor i landet i framtiden ska ha en skidlekplats.

---

Prova på blev nytändning för badminton i utsatt område
Klubben som tidigare ej arbetat metodiskt med inkludering tog steget till att öppna sin verksamhet genom prova-på tillsammans med en skola i ett utsatt område. De inledde med 6-7 tjejer som spelade badminton på skoltid tillsammans med idrottslärare och idag är det en grupp om cirka 15 tjejer som spelar dels i egen grupp men också i ordinarie verksamhet. I steg två kommer flickorna att erbjudas utbildning som unga ledare för att starta upp Skol-IF på skolan.

---

Skidförbundets "Träna tillsammans"
Tanken bakom konceptet är att föreningar runt om i Sverige, med stöd av materialet, "Träna Tillsammans" kan locka nya barn och vuxna till längdskidåkningen. Föreningar får in fler vuxna som kan engagera sig i föreningsarbetet, de vuxna får möjligheten att träna samtidigt som de har kul tillsammans med sina barn. Dessutom får alla vuxna som testar "Träna Tillsammans" chansen att lära sig grunderna i flera viktiga pusselbitar inom längdskidåkningen.

---

Amerikansk fotbollsförening bjuder in till ungdomsturnering (Facebook)
DIF AF ville fira nystarten av sin ungdomsverksamhet med stil på nationaldagen. De bjöd in till ungdomsturnering med tydlig breddfokus där de uppmuntrade alla att ta med både nya och jämna lag. Priser delas bara ut för Fair Play och deltagande. Några resultat registreras inte för barn under 13 år. Matcherna är korta, med mindre planer och färre regler.

 

 

 

Uppdaterad: 2017-12-01 10:30
Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link